Интернет сервиси

Дигитализујемо јавну управу

Са четвртом индустријском, односно дигиталном револуцијом, имамо шансу да надокнадимо заостатак и ухватимо прикључак са развијеним земљама. Ова технолошка револуција фундаментално мења наше животе, она је неминовна и незаустављива. Само победничка друштва иду у сусрет променама, не зазиру од њих. Процес дигитализације побољшава стандард и квалитет живота грађана Србије. Повећава се ефикасност, смањују се трошкови и креира се нова вредност у скоро свим областима живота и рада. Процес дигитализације је најважнији катализатор иновација, конкурентности и раста.

Интернет домени

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу врши регистрацију домена органа државне управе и правосудних органа (gov.rs / упр.срб, sud.rs, jt.rs). На серверима Канцеларије је регистровано преко 750 .gov.rs домена и преко 80 ћириличних домена .упр.срб. Такође, регистровано је више од 250 .sud.rs домена и 90 .jt.rs домена.

Домени „gov.rs/упр.срб” намењени су за регистрацију Интернет домена органа државне управе. Домени “sud.rs/суд.срб” и „jt.rs/јт.срб” намењени су за регистрацију Интернет домена правосудних органа. Регистрација Интернет домена је бесплатна и могућа је искључиво на захтев органа државне управе, јединица локалне самоуправе, односно правосудног органа, упућеног Канцеларији за информационе технологије и електронску управу.

Коришћење ових домена је дозвољено само за званичне послове органа државне управе, јединице локалне самоуправе и правосудног органа који је регистровао домен.

Електронска пошта

Као једну од услуга Интернет сервиса коју пружа органима државне управе и јединицама локалне самоуправе Канцеларија  има развијено јединствено софтверско решење за систем електронске поште (email hosting sistem), за које је добијена међународна награда Дискоболос. Канцеларија нуди и делегацију администрације електронске поште појединачним државним органима и јединицама локалне самоуправе.

На дневном нивоу кроз систем пролази више од 50.000 порука. Број активних email налога је око 12.000. Тренутно, са тенденцијом пораста, сервис електронске поште користи око 11.500 запослених у органима државне управе, правосудних органа и јединицама локалне самоуправе.

 

Web hosting и безбедност интернет презентација

Канцеларија пружа услугу web хостинга и заштите интернет презентација државних органа. На web серверима Канцеларије тренутно се хостује око 100 интернет презентација органа државне управе, правосудних органа и јединица локалне самоуправе.