МЕНИ

Насловна » Актуелности

Актуелности

20. септембар 2018.

Др Михаило Јовановић на Министарској конференцији о високотехнолошком криминалу и информационој безбедности

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу, Доц. др Михаило Јовановић, данас је присуствовао и одржао презентацију на Министарској конференцији о високотехнолошком криминалу и информационој безбедности (Ministerial Conference on High-Tech Crime and Information Security) „Повежи се сигурно“ која се одржава у Београду, у Палати Србија.

Као учесник, директор Канцеларије је представио надлежности, пројекте и активности Канцеларије за ИТ и еУправу као и актуелни пројекат „Jачање капацитета локалних самоуправа у примени регулатива у области заштите података о личности и информационе безбедности“, који се реализује у сарадњи са Канцеларијом повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, НАЛЕД-ом као и компанијама из Савеза за еУправу НАЛЕД-а.

 Др Михаило Јовановић на Министарској конференцији о високотехнолошком криминалу и информационој безбедностие

Директор Канцеларије представио је добијене резултате анализе упитника снимљеног стања ИКТ ресурса у органима јединица локалне самоуправе, као значајног дела активности пројекта, након чега је планирано спровођење поступака безбедносних провера информационих система органа јединица локалне самоуправе.

Др Михаило Јовановић cе на крају осврнуо на даље планиране активности пројекта и истакао да ће: „Након добијених извештаја безбедносне провере Канцеларија дефинисати приоритете подршке у области информационе безбедности локалних самоуправа које обухватају подизање свести, планирање тематских обука и подршку улагању у локалну инфраструктуру, као и приоритете саме Канцеларије који се односе на планирање ресурса и капацитета Државног дата центра.“

 Др Михаило Јовановић на Министарској конференцији о високотехнолошком криминалу и информационој безбедностие

Конференција која се одржава 20. и 21. септембра 2018. године има за циљ да успостави политички дијалог у региону о растућим претњама у сајбер простору, унапреди међународну, регионалну сарадњу као и сарадњу са приватним сектором у циљу вишег степена информационе безбедности и како би подстакле борбу против високотехнолошког криминала.

Учесници конференције биће министри и високи представници министарстава унутрашњих послова земаља региона, као и представници међународних организација, институција Републике Србије, академског и приватног сектора и експерти из области високотехнолошког криминала и информационе безбедности.

 Др Михаило Јовановић на Министарској конференцији о високотехнолошком криминалу и информационој безбедностие

20. септембар 2018.

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА КОРИСНИКЕ ПОРТАЛА еУПРАВА

Приступ порталу доступан искључиво преко https://www.euprava.gov.rs/

Поштовани корисници Портала еУправа,

од уторка 25. септембра пријава на Портал еУправа биће искључиво могућа са интернет адресе https://www.euprava.gov.rs тј. путем https протокола. И до сада је пријава на Портал еУправа коришћењем квалификованих електронских сертификата тј. електронском идентификацијом високог нивоа поузданости била могућа искључиво путем https протокола, а од уторка и за електронске идентификације свих осталих нивоа поузданости биће могућа искључиво путем https протокола.

Корисници који интернет адресу Портала еУправа чувају у Bookmarks треба да обрате пажњу да, уколико је запамћена адреса која не подразумева https, неће моћи да приступе Порталу.

17. септембар 2018.

Европска комесарка за дигиталну економију и друштво Марија Габријел у посети Канцеларији за ИТ и еУправу

Препознати резултати Србије на путу дигиталне трансформације

Данас је Марија Габријел, европска комесарка за дигиталну економију и друштво, посетила Канцеларију за ИТ и еУправу и обишла Државни дата центар у ком је смештена кључна информационо-комуникациона инфраструктура Републике Србије.

 Препознати резултати Србије на путу дигиталне трансформације

Доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу и домаћин посете, овом приликом је представио планове за изградњу секундарног Државног дата центра, који ће бити изграђен у Крагујевцу, а који је Влада Републике Србије прогласила за пројекат од стратешког значаја.

„Изградња центра у Крагујевцу, који ће бити јединствен у региону по својим капацитетима и перформансама, допринеће неометаном и поузданом пружању услуга електронске управе, безбедном чувању података грађана и привреде, као и смештању података не само државне управе, већ и локалних самоуправа, али и потенцијалних инвеститора. На тај начин унапредиће се рад јавне управе што ће убрзати процедуре и поједноставити свакодневни живот грађана и пословање привреде, али и привући нове инвестиције у све брже растућем ИТ сектору Србије.“ истакао је Јовановић.

 Препознати резултати Србије на путу дигиталне трансформације

Европска комесарка је похвалила резултате које је Србија остварила у кратком периоду на пољу дигитализације и трансформације јавне управе, као и ефикасном доношењу и примени сета закона из ових области.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Доц. др Михаило Јовановић, захвалио се комесарки Марији Габријел и истакао да је њена посета веома значајна, јер показује да се напори, као и резултати Србије препознају и да смо на правом путу дигиталне трансформације коју спроводимо у оквиру концепта који је осмислила премијерка Ана Брнабић.

„Влада Републике Србије улаже велике напоре на пољу дигитализације, а посебно реформе јавне управе. Циљ је да Србија добије што бољу, транспарентнију и ефикаснију јавну управу, а средство за постизање тога је модерна и свима доступна електронска управа. Једна од првих потеза Владе на том пољу је формирање Канцеларије за ИТ и еУправу, као службе Владе из области информационих технологија и електронске управе, која директно одговара председници Владе РС и има снагу да спроведе озбиљне пројекте који прожимају различите државне институције”, истакао је Јовановић.

 Препознати резултати Србије на путу дигиталне трансформације

Модерна електронска управа је кључна за бржи и ефикаснији рад јавне управе. Она смањује трошкове, повећава транспарентност рада државе и смањује могућност корупције, а грађанима и привреди олакшава послове према држави.

5. септембар 2018.

Позив банкама, платним институцијама и институцијама електронског новца за омогућавање плаћања електронским банкарством, платним картицама, електронским новцем и осталим видовима електронског плаћања

 Позив банкама, платним институцијама и институцијама електронског новца за омогућавање плаћања електронским банкарством, платним картицама, електронским новцем и осталим видовима електронског плаћања

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу поновила је позив банкама, платним институцијама и институцијама електронског новца које послују на територији Републике Србије да, уколико већ нису, реализују различите видове електронских плаћања путем интернета на Порталу еУправа (www.euprava.gov.rs), као и електронска плаћања платним картицама путем ПОС терминала на шалтерима органа државне управе и локалне самоуправе.

Исти позив био је упућен свим банкама које послују на територији РС у септембру 2017. године.

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу има намеру да потпише споразум са свим заинтересованим банкама, платним институцијама и институцијама електронског новца које су регистроване по Закону о платним институцијама Републике Србије, а које могу да понуде и реализују техничко решење за електронско плаћање електронским банкарством, платним картицама на интернету и ПОС терминалима, електронским новцем и осталим видовима електронског плаћања.

Додатне информације и документација у вези овог позива могу се добити овде.

3. септембар 2018.

Реформа привреде кроз пројекат Дигитализација 100 административних процедура

Позив за изражавање интереса за пројекат еДозвола

 Реформа привреде кроз пројекат Дигитализација 100 административних процедура

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу и Републички секретаријат за јавне политике, уз подршку Међународне финансијске корпорације (IFC), чланице групације Светске банке је 16. августа 2018. објавила јавни позив за консултантске услуге свим заинтересованим фирмама који би радили на великом Пројекту Дигитализација 100 административних процедура у Србији, од подношења захтева до издавања акта.

Кроз интензивно привлачење страних инвеститора, али и унапређења ефикасности и поједностављивања административних процедура за пословање домаће привреде и пословног сектора у Србији, покренули смо пројекат еДозвола који ће 100 административних процедура заменити са еДозволама. Електронско издавање дозвола привредницима ће значајно поједноставити поступке, скратити њихово трајање, смањити број корака и трошкове, као и сузити простор за потенцијалну корупцију.

У складу са Стратегијом за еУправу, пројекат ће обезбедити подршку за увођење еДозвола за 100 административних поступака, замењујући тако комуникацију компанија са више различитих институција једним „online шалтером“.

Одабир поступака који ће бити дигитализовани засниваће се на анализи садашњих трошкова њиховог спровођења и спремности институција које су укључене у процес издавања дозвола да размењују податке у електронском облику.

Овај пројекат део је великог реформског пројекта Владе РС за унапређење пословног окружења еПапир. Циљ тог пројекта је поједностављење и укидање одређених административних поступака и успостављање јединственог места које ће садржати све информације потребне за пословање у Републици Србији.

Уколико мислите да можете одговорити изазову на ову велику реформу која је пред нама, можете се пријавити на wbgeconsult2.worldbank.org - секција Business Opportunities, Selection # 1258739.

31. август 2018.

Размена искуства из ИТ сектора Србије и Либерије

Директор канцеларије за ИТ и еУправу Доц. др Михаило Јовановић угостио је данас министра унутрашњих послова Републике Либерије Варнија Сирлифа са којим је разговарао о тренутном стању ИТ сектора у ове две земље, као и о пројектима и плановима на том пољу. Јовановић је представио најважније пројекте Канцеларије у домену електронске управе као и све изазове са којима се Канцеларија сусретала у току њихове имплементације.

 Размена искуства из ИТ сектора Србије и Либерије

„У периоду имплементације различитих еУслуга, сусретали смо се великим изазовима, које смо успешно савладали. Успоставили смо јединствену ИКТ мрежу електронске управе, Државни дата центар и сервисну магистралу органа за размену података по службеној дужности. За пола године коришћења тог софистицираног информационог система грађанима смо уштедели око 500.000 сати чекања у редовима, а држави преко 20 милиона динара на штампању папира. Нудимо Либерији могућност да искуства које смо до сада стекли у развоју електронске управе размењујемо и организујемо обуке запослених из ове земље која је повукла признање ЈПН Косова и заузела неутрални став по том питању’’ - изјавио је директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић.

 Размена искуства из ИТ сектора Србије и Либерије

Министар унутрашњих послова Сирлиф је представио изазове које су пред њима с обзиром на то да се у Либерији још увек ради на изградњи оптичке и телекомуникационе инфраструктуре и да немају развијену еУправу, те да је Либерија веома заинтересована за размену знања у облати електронске управе са Србијом.

 Размена искуства из ИТ сектора Србије и Либерије

„Још увек радимо на изградњи ИКТ инфраструктуре у Либерији и значајно је што можемо да видимо одличне примере употребе ИКТ-а у државним институцијама, као и успешно уведене сервисе еУправе. Пред нама је велики посао и свако искуство је за нас веома корисно”- изјавио је Сирлиф.

Он је овом приликом посетио и први Државни Дата центар који је по техничким и безбедносним стандардима један од најсавременијих у региону и у ком је смештена кључна информационо-комуникациона инфраструктура Републике Србије. Такође, од скоро у Државном Дата центру налази се и опрема са 30 милиона података из матичних књига грађана Србије. Дата центар представља успешан пример централизације ИТ ресурса органа државне управе.

Директор Јовановић је се захвалио министру унутрашњих послова Републике Либерије Варнију Сирлифу на посети и нагласио да је Канцеларија за ИТ и еУправу спремна да пружи подршку у виду стручне сарадње, обука и тренинга из области развоја електронске управе, информационих система и инфраструктуре органа државне управе.

Погледајте старије актуелности

 Врх стране
 Портал еУправа  Портал отворених података  Преквалификације за ИТ  Информатор о раду  Смернице в.5.0  Листа стандарда интероперабилности в.2.1  Интернет домени органа државне управе  Смернице за коришћење друштвених мрежа у јавној управи  Захтев за информацијама од јавног значаја  eДијаспора